Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν επιμένει Ζάεφ και ΠΓΔΜ

Στην πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» επιμένει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με την γειτονική χώρα μάλιστα να αφήνει
να εννοηθεί πως επί του παρόντος δεν προτίθεται να δεχτεί άλλη ονομασία.

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως ο εξέγερση του Ίλιντεν, που έλαβε χώρα το 1903, δεν ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις, και συνιστά λύση αξιοπρέπειας καθώς δεν επηρεάζει αρνητικά το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας.

Φέρεται να τόνισε επίσης πως τα Σκόπια μελετούν το πάγιο αίτημα της Αθήνας για αναθεώρηση του Συντάγματός τους μόνον εφόσον προκριθεί η ονομασία «Ίλιντεν».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει καταλληλότερη πρόταση για το όνομα από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι εξ όσων γνωρίζει η πρόταση για το «Ίλιντεν» δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως η ελληνική πλευρά θα επανεξετάσει σοβαρά την θέση της.

Έως τώρα η ελληνική αντιπολίτευση έχει απορρίψει κατηγορηματικά την εν λόγω πρόταση, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για έκφανση αλυτρωτισμού.

Αποστάσεις από το «Ίλιντεν» έχει λάβει και το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει πως η Αθήνα εξακολουθεί να προκρίνει τις πέντε πιθανές ονομασίες που είχε καταθέσει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το «Ίλιντεν».

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως πως η λύση του «Ίλιντεν» είναι «win-win», δηλαδή συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και πρόκειται για μια καλή λύση που μπορεί να λύσει την 25ετή διένεξη για το ονοματολογικό.

Οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό θα συνεχιστούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τον Νίκο Κοτζιά να συναντά τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ στην Νέα Υόρκη, υπό τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.






Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα