Τέλος ο πόλεμος και τα πυρηνικά στην Κορέα

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας που θα
βάζει και τυπικά τέλος στον πόλεμο του 1953, για τον οποίο είχε υπογραφεί μόνο ανακωχή, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης χθες, όπως ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος.

Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, κάνουν λόγο για μια "Κορεατική χερσόνησο ελεύθερη από πυρηνικά μέσα από την πλήρη αποπυρηνικοποίηση", δεσμευόμενοι ότι "δεν θα υπάρχει πια πόλεμος" καθώς ξεκίνησε "μια νέα εποχή ειρήνης" σύμφωνα με τα τοπικά πρακτορεία.

Ανακοίνωσαν ακόμη τη λήξη κάθε "εχθρικής δραστηριότητας" ανάμεσά τους, την μετατροπή της "Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης" ανάμεσά στις δύο χώρες, σε μία "Ζώνη Ειρήνης" για τους δύο λαούς, τον τερματισμό της προπαγάνδας, την πραγματοποίηση συνομιλιών με την συμμετοχή ΗΠΑ και Κίνας, την επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου, την κοινή συμμετοχή σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, κ.α.

Ο Κιμ και ο Μουν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συνομιλία στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους που διήρκησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Νοτιοκορεάτη προέδρου, ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το χωριό Πανμουντζόμ στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Οι εξέλιξη αυτή σημειώνεται ύστερα από πολλούς μήνες πολεμικών ιαχών και σκληρής ρητορικής ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και πριν από την επικείμενη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία ο Λευκός Οίκος έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις διεθνών ΜΜΕ και αναλυτών, μένει να διαφανεί τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία αλλά και πόσο ουσιαστικά είναι δεσμευμένες οι δύο πλευρές στην υλοποίησή της.

"Σήμα για εκκίνηση μιας νέας ιστορίας"

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων.

Έπειτα από μια ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ».

«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε αυτή την κίνηση, που δεν ήταν προγραμματισμένη, μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος να πατήσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», αν του απευθύνει πρόσκληση.

Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση». Μάλιστα λίγα λεπτά προτού ο Κιμ εισέλθει στο Σπίτι της Ειρήνης μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά τον χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης, ενώ ψέκασε κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών.

Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του δέντρου και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας» πάνω από τα ονόματα των δύο ηγετών και τους επίσημους τίτλους τους. Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», αν του απευθύνει πρόσκληση. Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».

Μάλιστα λίγα λεπτά προτού ο Κιμ εισέλθει στο Σπίτι της Ειρήνης μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά τον χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης, ενώ ψέκασε κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών. Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα