Παρέμβαση Γιούνκερ στη Βουλή: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί

Σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Από το βήμα της ελληνικής Βουλής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται γι περίπου δύο μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει παράνομα πράγματα σε Αιγαίο κ Ανατολική Μεσόγειο. Σε πρόσφατη συνάντηση με Ερντογάν στη Βάρνα του θυμίσαμε την υποχρέωση να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας κ το διεθνές δίκαιο. Μην ξεχνάμε και τους δύο Ελληνες στρατωτικούς. Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδηποτε να απελευθερωθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του.

Ακόμη ο κ. Γιούνκερ στάθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να προχωρήσουνσε μεταρρυθμίσεις και να μην αφήσουν τις θυσίες αυτές να πάνε χαμένες.

«Η φιλία μου για την Ελλάδα δεν είχε όμοιό της, παρά μόνο στον θυμό που έδειξα σε όσους την απειλούν καθημερινά. Θέλω να πω σαφέστατα: εμείς μαθήματα δεν έχουμε να δώσουμε στην Ελλάδα. Ναι, μπόρεσε να τύχει μιας μαζικής γενναίας οικονομικής βοήθειας, αλλά κατέδειξε την προσήλωσή της στα προγράμματα και δρομολόγησε μία πανοπλία από μεταρρυθμίσεις, συχνά οδυνηρότατες. Αυτή η αναδιάρθρωση ήταν θεαματική με ένα έλλειμμα από 15% το 2009 να περνά σε πλεόνασμα το 2016. Κανένα κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα από την Ελλάδα. Δεν ήμουν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας. Αυτό που τώρα δομείτε, είναι να ετοιμάσετε το μέλλον των παιδιών σας. Σας εξορκίζω, συνεχίστε τις προσπάθειες, μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που κάνατε με τόσες θυσίες». ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στάθηκε και στην ανάγκη για άμεση επίλυση του Σκοπιανού: «Καθώς έχουμε στραμμένα τα μάτια σε ένα μέλλον μπορούμε να μετράμε και να υπολογίζουμε στην Ελλάδα. Γιατί η χώρα έχει μοναδικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Είναι πυρήνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Η περιοχή υπέφερε πολλά. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ειδικά οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν πριν προσχωρηση. Οταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματευσεων προσχωρησης της Αλβανίας και της FYROM δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία, ουτε καν έχει τεθεί ημερομηνία. Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη ρεαλιστικές εξαγγελίες. Ολοι θα κριθούν με βάση τις αξίες τους. Για Σκόπια, να υπογραμμίσω το επείγον για λύση με το όνομα».

Μεταξύ άλλων, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε και την ανάγκη να υπάρξει στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό ενώ εξήρε και τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες: «Για τις μεταναστευτικές ροές, έλεγα δεν μπορούμε μόνη να αφήσουμε την Ελλάδα να το διαχειριστεί. Χώρες υπάρχουν στην ΕΕ που δεν νοιάζονται για το θέμα. Κι όμως πρέπει να τη συνδράμουν. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στον τομέα. Επίσης έχω μεγάλο θαυμασμό για τους Ελληνες που βοήθησαν πρόσφυγες, και άνοιξαν τα σπίτια τους ενώ οι ίδιοι έκαναν πολλές θυσίες λόγω κρίσης»

Η υποδοχή του από το Νίκο Βούτση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέφθασε στη Βουλή στη μια το μεσημέρι και τον υποδέχθηκε από την είσοδο της Λ. Αμαλίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Αμέσως μετά οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο της Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η χώρα μας σε τρία χρόνια θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της εθνικής ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο είναι από τα αρχαιότερα της Ευρώπης. Έχει ζήσει ευτυχείς και δραματικές στιγμές. Είμαστε πολύ ευτυχείς που σήμερα είναι μαζί μας και θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ που θα απευθύνει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Είμαι πολύ ευτυχισμένος, πρώτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο ή μάλλον θα έπρεπε να το πω αντίστροφα: Πρώτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.​

Ο πρόεδρος της Βουλής δώρισε στον κ. Γιούνκερ μεταξοτυπία του Νίκου Εγγονόπουλου με την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλή στη γαλλική γλώσσα.










Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα