Τσίπρας: Η χώρα είναι ασφαλής, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

To ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου συνιστά μία τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,
κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, στη Βουλή.

Η πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα μνημόνια κυριάρχησε στην ομιλία του πρωθυπουργού, τονίζοντας επίσης, ότι «η χώρα είναι ασφαλής και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

«Το ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου συνιστά μια τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Και με αυτό το δεδομένο, οφείλουμε να εργαστούμε συγκροτημένα, μεθοδικά και με απόλυτη αίσθηση αυτού του ιστορικού καθήκοντος που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι αυτή η αξιολόγηση είναι η τελευταία «και πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς «τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο κρίσιμα, ούτε να αποπροσανατολιζόμαστε από τον στόχο, παρά τα σύνθετα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε από μια εξαιρετικά περίπλοκη διεθνή συγκυρία».

Τόνισε δε, ότι τόσο συμβολικά όσο πραγματικά, έξοδος σημαίνει και περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Έξοδος χωρίς νέο Μνημόνιο

«Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση, είναι η τελευταία και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι δε θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα» είπε κατηγορηματικά.

Για το πλαίσιο εποπτείας από τους θεσμούς, ξεκαθάρισε ότι «η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση», ρίχνοντας ευθεία βολή προς την αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι «κανείς στην Ευρώπη σήμερα, δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα και αυτό συμβαίνει τόσο για πολιτικούς όσο και για τεχνικούς λόγους», αλλά τις «λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου».

Για το αναπτυξιακό σχέδιο είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του και θα αποσταλεί στους θεσμούς, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση.

Για Τουρκία και ΠΓΔΜ

Για την εξωτερική πολιτική και ειδικά τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αλλά και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την αναδιαμόρφωση των διεθνών σχέσεων..

Σημείωσε ότι επιδιώκεται το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην ελληνική εξωτερική πολιτική, «ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο» -όπως τόνισε- «και με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία αλλά και με την πΓΔΜ. Χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης».

Κάλεσε δε την Τουρκία, να αφήσει «την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωσης» και να κάνει, το γρηγορότερο δυνατό, μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών, σημειώνοντας ότι είναι άδικο να κρατούνται.

Όπως σημείωσε, άλλωστε... «κι εμείς στο παρελθόν επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες που κάνοντας περιπολία πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει το ίδιο»

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα ήταν «ευχής έργον τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις», ενώ στηλίτευσε την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, καθώς και τις επιθέσεις εναντίον του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Όπως είπε, η μεγαλύτερη εθνική αποτυχία αυτή τη στιγμή θα ήταν η αδυναμία μας να διαχειριστούμε με ενότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, την τουρκική προκλητικότητα και την όξυνση που παρατηρούμε από τους γειτονές μας και υπογράμμισε: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω με την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν».

Εκλογές το 2019

Είπε επίσης, ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης. «Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι από το καλοκαίρι και μετά η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αναφερόμενος σε «γενναίες τομές» στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είπε ότι στόχος είναι «η θεσμική ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους, η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η αποκατάσταση των αδικιών».

«Εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, του μόχθου, της γνώσης, του πολιτισμού, της νεολαίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας ότι «γι αυτούς δίνουμε και θα δώσουμε τις μάχες της επόμενης περιόδου σε όλα τα επίπεδα».




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα