Αποστομωτική απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τα περί τουρκικών Ιμίων

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρωτοφανής ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται μεταξύ
άλλων ότι «τα Ίμια είναι τουρκικά».

«Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό τν τουρκική κυριαρχία», σημειώνεται στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που ήρθε ως απάντηση στην έκθεση-καταπέλτη της Ε.Ε. για την Τουρκία.

«Η υποστήριξη που παρέχεται ως "εν λευκώ" από την ΕΕ με τα κράτη μέλη σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, των ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Παυλόπουλος: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις στο θέμα των συνόρων

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τον σεβασμό των συνόρων έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι "θέλουμε να έχουμε πάντοτε τις καλύτερες σχέσεις, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά τούτο προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας και σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις".

Υποδεχόμενος τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, Juri Luik στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι "ο μη σεβασμός των συνόρων αυτών, καθ’οιονδήποτε τρόπο, συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την πορεία της ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Αυτά τα σύνορα, είμαστε διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να τα διαφυλάξουμε. Και καθιστούμε σαφές ότι καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο σαφώς και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ο σεβασμός τους δε, πέραν του ότι είναι ένας σεβασμός τον οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να γίνεται αντιληπτός και κατανοητός κι από τον καθένα, αλλά κυρίως από τα κράτη τα οποία θέλουν γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης" σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κοτζιάς: Είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων, ας το πάρουν χαμπάρι

«Από το 1996 το λένε ότι τα Ίμια είναι δικά τους, το είχαν πρωτοπεί το 93 (...) Είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων, ας το πάρει χαμπάρι η Τουρκία

Αντί να διδαχθεί και να μελετήσει τι της λέει η Κομισιόν, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφές ότι τα Ίμιαείναι ελληνικά, είναι ωφέλιμο για την ίδια να το σέβεται το διεθνές δίκαιο (...) Η ελληνική σημαία δεν σταμάτησε να κυματίζει και δεν κατέβηκε ποτέ από καμία βραχονησίδα (...) Η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει θερμά επεισόδια», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.
Καμμένος: Αναγκαία η διαμόρφωση κοινής εθνικής θέσης απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα

Στη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής θέσης απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, κάλεσε όλα τα κόμματα από το βήμα της Ολομέλειας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενώ χαρακτήρισε παραλήρημα τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες, όμως η διαμόρφωση εθνικής θέσης ιδιαίτερα όταν προκαλείται η πατρίδα είναι αναγκαία. Η Ελλάδα έχοντας με το μέρος της το δίκαιο μπορεί να το κερδίσει όταν είναι ενωμένη», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου για την επικύρωση στρατιωτικής συνεργασίας με την Ιορδανία και του Μνημονίου Κατανόησης για το Διεθνές Σχολείο του SHAPE.

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τη χάραξη της εθνικής γραμμής, και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι ο υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας ταυτόχρονα από όλους να επικυρώσουν τη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια λέγοντας:

«Αυτή τη θέση του ΥΠΕΞ που απαντά στην τουρκική προκλητικότητα και που είναι εθνική θέση και κάνει σαφές ότι η ελληνική κυριαρχία είναι σαφής και ξεκάθαρη από τις διεθνείς συνθήκες σας καλώ να την επικυρώσουμε για να σταλεί ένα μήνυμα ισχυρό εθνικής γραμμής προς τα έξω».

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της

"Η πολιτική των διαρκών προκλήσεων, της διαρκούς επιθετικότητας, της κλιμάκωσης δεν έχει βοηθήσει την Τουρκία ιδιαίτερα" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

"Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι" συμπλήρωσε.

Κοντονής στον Realfm 97,8: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να εξελίσσεται σε διεθνή ταραξία στην περιοχή

"Περισσότερο η Τουρκία πληρώνει όλη αυτή την κατάσταση με τον τουρισμό. Ας τους γίνει μάθημα, μήπως καταλάβουν ότι η ηρεμία στην περιοχή και η μη προβολή παράλογων απαιτήσεων που συνδυάζονται με αερομαχίες στο Αιγαίο, που διογκώνεται και από τον ευρωπαϊκό τύπο, αυτό πλήττει κατά κύριο λόγο τους ίδιους. Είναι στο συμφέρον όλων να υπάρχει ηρεμία και αποδοχή των κανόνων του διεθνούς δικαίου" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Φάμελλος στον Realfm 97,8: Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη στην περιοχή - Δεν αμφισβητούμε σύνορα και δεν φοβόμαστε κανέναν

"Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη στην περιοχή, εμείς δεν αμφισβητούμε διεθνείς συνθήκες και δεν αμφισβητούμε σύνορα, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν. Το είπε ο Πρωθυπουργός ξανά χθες και ότι δεν θα τροφοδοτήσουμε την ένταση που δημιουργούν άσκοπα ή για εσωτερική κατανάλωση οι γείτονες. Εμείς είμαστε πιό σοβαροί από το να δημιουργούμε εντάσεις και διαχειριζόμαστε με αυτόν τον ευρωπαϊκό τρόπο που χρειάζεται τα πράγματα" τόνισε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

Κικίλιας στον Realfm 97,8: Να ξέρει η Τουρκία ότι δεν θα δεχθούμε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
"Σε σχέση με την τελευταία πρόκληση, είναι η πρώτη φορά που εγώ αντιλαμβάνομαι ότι γραπτώς η τουρκική διοίκηση μιλάει για τουρκική κυριαρχία στα Ιμία. Εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την καλή γειτονία, αλλά πρέπει να ξέρει η Τουρκία ότι ο λαός μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε ένα και δεν θα δεχτούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στους γείτονές μας" τόνισε.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα