Τραμπ: Εντός 48 ωρών θα αποφασίσουμε πως θα απαντήσουμε για τη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι αποφάσεις θα ληφθούν εντός 24 έως 48 ωρών μετά την επίθεση με χημικά όπλα
στην πόλη της Ντούμα στην ανατολική Γούτα, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».

«Ηταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, λέγοντας πως «αν πίσω από αυτό υπάρχει η Ρωσία, ή το Ιράν ή η Συρία, ή όλοι μαζί, θα το δούμε και θα το εκτιμήσουμε».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους. «Θα υπάρξουν συνέπειες γι΄αυτήν την απαράδεκτη φρικαλεότητα», διευκρινίσθηκε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνεδρίασης ότι η συνάντησή του με τον ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιηθεί τν Μάιο ή στις αρχές του Ιουνίου.

Αναφορές για τουλάχιστον 60 νεκρούς από τα χημικά

Οι φερόμενες χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 άλλων στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Γκούτα της Συρίας, σύμφωνα με μία οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας στη Συρία.

Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας, έναν συνασπισμό διεθνών οργανώσεων αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και ο οποίος εδρεύει εν μέρει στο Παρίσι.

«Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπόγειες περιοχές όπου έχει εισέλθει το αέριο και εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση.

Λαβρόφ: Δεν εντοπίστηκαν ίχνη χημικής ουσίας στη Ντούμα

Στη Ντούμα έκαναν έρευνες Ρώσοι ειδικοί, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι αναφορές για χημική επίθεση έχουν βάση, ωστόσο δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας. Αυτό ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου (...) Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων», είπε.

Αναφερόμενος στην αεροπορική επιδρομή στη Χομς, ο Λαβρόφ έκανε λόγο για μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη».

«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

Βρετανία: Το καθεστώς Ασαντ να λογοδοτήσει

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, «θα πρέπει να λογοδοτήσουν» αν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι για την τελευταία φερόμενη χημική επίθεση στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή της Γούτα (Συρία), προειδοποίησε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει σθεναρά την καταφυγή στα χημικά υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις και θα πρέπει επειγόντως να προσδιορίσουμε τι συνέβη το Σάββατο», δήλωσε η Μέι έπειτα από συνάντηση στην Κοπεγχάγη με τον Δανό ομόλογό της Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Αν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι, το (συριακό) καθεστώς και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 48 ανθρώπων το Σάββατο στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.

Η συριακή κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, κυρίως η Ρωσία και το Ιράν, διέψευσαν ότι για την επίθεση ευθύνονται οι κυβερνητικές δυνάμεις.



"Θανατηφόρο χημικό κοκτέιλ χρησιμοποιήθηκε στη Γούτα"

Ενα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο στην επίθεση με χημικά όπλα στη Γούτα της Συρίας, πιθανότατα αέριο σαρίν, για να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τον γάλλο γιατρό Ραφαέλ Πιτί που στηρίχθηκε σε φωτογραφίες που του έστειλαν επαφές του στον τόπο της επίθεσης.

«Περί τις 16.30 πραγματοποιήθηκε μία πρώτη χημική επίθεση, με χλώριο, με θύματα όπως μπορούμε να τα περιμένουμε από τέτοιου είδους επιθέσεις, πολλά θύματα από ασφυξία, αλλά μικρός αριθμός νεκρών», δήλωσε ο γιατρός, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM).

Ο ίδιος δηλώνει ότι 400 έως 500 άνθρωποι παρουσίασαν σχετικά ελαφρά συμπτώματα από το χλώριο «προβλήματα ασφυξίας, προβλήματα όρασης λόγω του ερεθισμού των ματιών...». Μόνο ένας σκοτώθηκε από την πρώτη αυτή επίθεση με χλώριο και πέντε από τον ίδιο τον βομβαρδισμό. Κατά τη δεύτερη επίθεση, περί τις 21.00 τοπική ώρα, «τα θύματα που φθάνουν στο νοσοκομείο πολλαπλασιάζονται στα 600, 700, 800, παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ανακαλύπτονται στα καταφύγια, στα διαμερίσματα, άνθρωποι κεραυνοβολημένοι από τον θάνατο, συνολικά 42, λέει ο γάλλος αναισθησιολόγος και παλαιότερα στρατιωτικός γιατρός.

«Το χλώριο δεν κεραυνοβολεί, ακόμη και σε μεγάλη συγκέντρωση...Εκεί οι νεκροί είναι ξαπλωμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, άρα κάτι άλλο χρησιμοποιήθηκε», σαρίν ή κάποιο άλλο καυστικό προϊόν, λέει ο Ραφαέλ Πιτί.

Κατά τη γνώμη του, οι δράστες της επίθεσης θέλησαν να καμουφλάρουν τη χρήση του σαρίν πίσω από το χλώριο ή να αυξήσουν τη θανατηφόρα δράση του χλωρίου με τη βοήθεια άλλης ουσίας. Και στις δύο περιπτώσεις, ο απολογισμός είναι πολύ βαρύτερος από τη πρώτη επίθεση».

Τα συμπεράσματά του ο γάλλος γιατρός τα βάσισε σε φωτογραφίες νεκρών που του εστάλησαν και έφεραν εγγραφές με την ημερομηνία και την ακριβή ώρα . Ζήτησε επίσης φωτογραφίες και βίντεο από τα μάτια των θυμάτων για να εξετάσει από πιο κοντά τα συμπτώματα που παρουσίασαν.

Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον κατά τη γνώμη του να αποδειχθεί η χρήση του σαρίν με τρόπο άλλον πέρα της εξέτασης βιολογικών δειγμάτων, πράγμα σχεδόν αδύνατον στον πολιορκημένο από το καθεστώς της Δαμασκού θύλακα.

«Το σαρίν προκαλεί συστολή της κόρης του οφθαλμού (μύση), αλλά δεν είναι ένα προϊόν που προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα. Στις εικόνες, τα καυστικό προϊόν που χρησιμοποιήθηκε, χλώριο ή άλλο προϊόν σε υψηλή συγκέντρωση, προκάλεσε εγκαύματα στο κερατοειδή χιτώνα. Από το γεγονός αυτό δεν μπορεί να γίνει διάγνωση μύσης που μαρτυρά τη χρήση του σαρίν, εξήγησε ο γάλος γιατρός.

«Κανείς δεν έχει αμφιβολία για τη χημική επίθεση, περιλαμβανομένων των ηγετών. Το πρόβλημα είναι να μάθουμε ποιος είναι ο ένοχος».



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα