Σύνοδος Κορυφή: Η EE καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα

Ισχυρή καταδίκη των «παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής
των Βρυξελλών, ενώ υπάρχει ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Ολόκληρο το κείμενο των συμπερασμάτων της χθεσινής συνεδρίασης που αφορούν την Τουρκία όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του από τον Οκτώβριο του 2014 και τη Διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη».

Μέτωπο Τσίπρα-Αναστασιάδη κατά Τουρκίας

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφή μηνύματα, τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.



Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ισχυρός περιφερειακός «παίκτης».

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηρίζει όλα τα κράτη-μέλη ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς με την τουρκική πλευρά για τις υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα όσον αφορά στην υποχρέωση σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αλλά την ίδια στιγμή να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα, Νίκος Αναστασιάδης και Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκαν κατ' ιδίαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προσπάθειας Ελλάδας και Κύπρου να καταδικαστούν οι τουρκικές ενέργειες μέσω του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε σαφές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι παρά τις συστάσεις του Πολωνού πολιτικού στην προηγούμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σαφής στόχος Ελλάδας και Κύπρου είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας στη Βάρνα μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Σύμφωνα με πηγές του Κύπριου προέδρου, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου κρίνεται ικανοποιητικό για τη χώρα.

Στο ζήτημα της ενέργειας αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η Ανατολική Μεσόγειος ως πηγή ανεφοδιασμού να αναπτυχθεί πλήρως, χωρίς οποιαδήποτε τουρκική παρεμπόδιση και να διασφαλιστεί η υλοποίηση του αγωγού EASTMED, οχυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανεξάρτητη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω τριών κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου» τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στην ανταποκρίτρια του euronews στις Βρυξέλλες Έφη Κουτσοκώστα, δεν έκρυψε την ανησυχία του. «Οι πρόσθετες προκλήσεις της Τουρκίας και η ναυτική παρουσία είτε στο Αιγαίο είτε στα νερά της Κύπρου, την στιγμή μάλιστα που στην περιοχή είναι έντονη η παρουσία ναυτικών δυνάμεων από άλλα κράτη, δημιουργεί σίγουρα μια κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη. Εμείς θα θέλαμε να δούμε να σταθεροποιούνται οι σχέσεις και εναπόκειται στην Τουρκία να αντιληφθεί ότι με την λογική των προκλήσεων δεν οφελείται καμία πλευρά», είπε ο κ. Προδρόμου.

Για την προσεχή Δευτέρα 26 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα