Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις υπό το φόβο θερμού επεισοδίου

Όταν στην γειτονική Τουρκία έγινε στις 15 Ιουλίου 2016 η απόπειρα πραξικοπήματος η Ελλάδα έθεσε σε συναγερμό
τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και μάλιστα με διαφαινόμενη αύξηση του επιπέδου για τις επόμενες ημέρες.

Αυτό είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα μιας σειρά γεγονότων που έχουν βάλει σε σκέψεις αναλυτές και στρατιωτικούς. Η Τουρκία έχει αυξήσει την επιθετικότητά της τόσο σε ρητορικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο.

Πέρα από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των παραβιάσεων στον αέρα που παρά την απειρία των τούρκων χειριστών συνεχίζεται με γεωμετρική αύξηση, η «επακούμβηση» της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού από την Τουρκική ακταιωρό στα μέσα Ιανουαρίου, υπήρξε η αιτία της συνέχισης του αυξημένου επιπέδου συναγερμού. Η επιθετική ρητορική από πλευράς τούρκων πολιτικών που ακολούθησε συνετέλεσε σε αυτό.

Πριν περάσει ένας μήνας, ο εμβολισμός του περιπολικού του ελληνικού λιμενικού «Γαύδος» από το τεράστιο σκάφος «Umut» διατήρησε αυτή την επιφυλακή, καθώς η Αθήνα σε μεγάλο βαθμό θεώρησε το περιστατικό αυτό ως «θερμό» επεισόδιο που ξύπνησε μνήμες Ιμίων σε πολλούς στα Επιτελεία των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις δύο Μαρτίου έγινε γνωστή η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές θέτοντας πλέον ακόμα ένα εμπόδιο στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην περιοχή μάλιστα των Καστανιών εξετάστηκε και εν πολλοίς εφαρμόζεται πλέον η αύξηση των ατόμων στις περιπολίες καθώς είναι το μοναδικό χερσαίο σημείο κατά μήκος του Έβρου που Ελλάδα και Τουρκία έχουν χερσαία σύνορα.

Η αυξημένη βέβαια επαγρύπνηση υπάρχει κατα μήκος όλων των συνόρων και αυτό φαίνεται από την επιμέλεια και τα υλικά που έχουν δοθεί στις ακριτικές μονάδες.

Αυτό που κάνει τους Επιτελείς να διατηρούν και να αυξάνουν σε κάποια χρονικά και γεωγραφικά σημεία την επιφυλακή ή το επίπεδο συναγερμού, έχει να κάνει και με το γεγονός πως η Τουρκία έχει εκδώσει παράτυπες NAVTEX και ΝΟΤΑΜ με τις οποίες πέρα από την παράνομη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο, το πράττει ακόμα και για ημέρες που θεωρητικά στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν θα έπρεπε. Συγκεκριμένα η Τουρκία έχει εξαγγείλει ασκήσεις ακόμα και μέσα στις Άγιες ημέρες του Πάσχα κάτι που παραβιάζει το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ για αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές.

Στην ακολουθία όλων αυτών των γεγονότων και των ασκήσεων αυτών της Τουρκίας, ήρθε και η πλέον πρόσφατη κίνηση του Ερντογάν που στέλνει εκ νέου μηνύματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας καθώς αποφάσισε να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τη στάση του ξεκαθαρίζοντας πως «η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της».

Η δε εκτίμηση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας πως η στάση της Ελλάδας δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας έχει κάνει άπαντες να είναι πλέον σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής και εγρήγορσης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δοκίμασε τους χρόνους ετοιμότητας της «Δύναμης Δέλτα» χθες με την έκτακτη άσκηση «Πυρπολητής».




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα