Βραδινό τσιμπολόγημα: 5 σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Όλοι υποκύπτουμε κάποιες φορές στο βραδινό τσιμπολόγημα, η κατανάλωση φαγητού όμως και ειδικά ανθυγιεινών σνακ αργά το βράδυ,
είναι αρνητική για την υγεία για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που νομίζετε.
Η κατανάλωση σνακ το βράδυ δεν προκαλεί μόνο αύξηση βάρους και ανησυχία στον ύπνο, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως διαβήτη, ενώ παράλληλα ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Το σώμα επιθυμεί τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, με αποτέλεσμα συχνά να καταναλώνουμε σοκολάτες, παγωτά ή αλκοόλ.
Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει και τις πιθανότητες κατανάλωσης ανθυγιεινών λιπαρών φαγητών, όπως τσιπς, σουβλάκια και πίτσα.
Δείτε πέντε σοβαρούς λόγους για να αποφύγετε το βραδινό τσιμπολόγημα:

Αύξηση βάρους
Η κατανάλωση φαγητού ακριβώς πριν τον ύπνο, δεν επιτρέπει στο σώμα να κάψει τις θερμίδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα σνακ πριν τον ύπνο συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων λόγω αυξημένης κατανάλωσης φαγητού ή λόγω ορμονικών αλλαγώ

Κακός ύπνος
Η κατανάλωση φαγητού ή ποτού αργά το βράδυ επηρεάζει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου. Υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης τροφών με ζάχαρη και καφεΐνης και του κακού ύπνου, αλλά και της μετάβασης στο στάδιο βαθέως ύπνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η κατανάλωση αλκοόλ τη νύχτα μειώνει την ποιότητα του ύπνου και αυξάνει την υπνηλία την επόμενη μέρα

Διαταραχή ορμονών
Μία από τις πιο ανησυχητικές παρενέργειες του τσιμπολογήματος αργά το βράδυ, είναι η διαταραγμένη ορμονική απόκριση, η οποία μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ μειώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να απομακρύνει τη γλυκόζη από το αίμα. Αν αυτό γίνεται σε συστηματική βάση, αυξάνει ο κίνδυνος διαβήτη.

Αυξημένη κατανάλωση φαγητού την επόμενη μέρα
Αν φάτε ένα πλούσιο γεύμα αργά το βράδυ, δεν συνεπάγεται ότι θα φάτε λιγότερο την επόμενη μέρα, ακριβώς το αντίθετο.
Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να αυξήσει την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσετε την επόμενη ημέρα, λόγω της μειωμένης απόκρισης στην ινσουλίνη και του κακού ελέγχου του σακχάρου, που αυξάνει τις λιγούρες και ανοίγει την όρεξη.

Αύξηση κορτιζόλης
Έρευνες έχουν καταλήξει σε ισχυρή σύνδεση του φαγητού αργά τη νύχτα και των υψηλότερων επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Εκτός των γενικών κινδύνων για την υγεία, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την αύξηση του κοιλιακού λίπους. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι τα αγχώδη άτομα είναι πιθανότερο να τρώνε αργά το βράδυ
Για να «σπάσετε» τη συνήθεια του βραδινού τσιμπολογήματος, οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να τρώτε ένα ισορροπημένο δείπνο με έμφαση στην πρωτεΐνη που δημιουργεί αίσθημα πληρότητας και να χαλαρώνετε με ένα ζεστό μπάνιο, ένα περίπατο ή μια ταινία.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα