Ποιες τροφές βοηθούν στην αποκατάσταση της ζημιάς του καπνίσματος

Η φυσιολογική έκπτωση της λειτουργίας των πνευμόνων φαίνεται να είναι πιο αργή σε πρώην καπνιστές που καταναλώνουν
δίαιτα πλούσια σε ντομάτες και φρούτα, ειδικότερα μήλα.

Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal, υποδηλώνοντας πως ορισμένα συστατικά των εν λόγω τροφίμων μπορεί να βοηθούν στην αποκατάσταση της «ζημιάς» που έχει προκαλέσει το κάπνισμα στους πνεύμονες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες και την πνευμονική λειτουργία περισσότερων από 650 ενηλίκων το 2002 κ επανέλαβαν την αξιολόγηση μετά από δέκα χρόνια. Οι εθελοντές, που προέρχονταν από τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διαιτητικές τους συνήθειες κι έκαναν σπιρομέτρηση.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες που συνήθιζαν να καταναλώνουν κατά μέσο όρο πάνω από δύο ντομάτες ή τρία φρούτα ανά ημέρα, παρουσίασαν πιο αργή έκπτωση της λειτουργίας των πνευμόνων, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία ντομάτα ή ένα φρούτο. Μάλιστα, η προστατευτική δράση φάνηκε να αφορά μόνο τις φρέσκες ντομάτες και τα φρέσκα φρούτα, αλλά όχι τα προϊόντα τους.

Από την άλλη, η υψηλή κατανάλωση ντομάτας φάνηκε να συνδέεται με πιο αργή έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας και σε πρώην καπνιστές, δείχνοντας πως τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει πιθανόν να συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, γνωρίζουμε πως η πνευμονική λειτουργία ξεκινά να μειώνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 30 ετών, με ρυθμό που εξαρτάται από τη γενικότερη υγεία του ατόμου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, φαίνεται πως η συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να επιβραδύνει την παραπάνω διαδικασία, και ενδεχομένως να βοηθά και στην αποκατάσταση των βλαβών του καπνίσματος.




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα