Επικίνδυνη χημική ουσία ανιχνεύθηκε σε γνωστό ουίσκι

 Το ουίσκι «Fireball Cinnamon Whiskey» πλασάρεται με την υπόσχεση ότι «όποιος το γευτεί θα ταξιδέψει στον ουρανό,
εξαιτίας της μοναδικής γεύσης του και παράλληλα θα καεί στην κόλαση, από την ζέστη που θα πλημμυρίσει το σώμα του».

Όμως, όπως φαίνεται οι «αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων και των ποτών» σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δεν συμμερίζονται την εξαιρετική φαντασία του διαφημιστή του συγκεκριμένου ουίσκι, αφού οι αρμόδιες αρχές σε Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, διέταξαν την απόσυρση του ουίσκι, μετά από ελέγχους που έδειξαν ότι περιέχει την χημική ουσία προπυλενογλυκόλη σε ποσοστά μεγαλύτερα από το επιτρεπόμενο όριο για την Ευρώπη, με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).


Το χημικό αυτό στοιχείο εμπεριέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα, σε τρόφιμα, καλλυντικά, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, αλλά χρησιμοποιείται και ως αντιψυκτικό στην αυτοκινητοβιομηχανία κ στις μηχανές των αεροσκαφών, εξαιτίας της ιδιότητάς του να μειώνει την πήξη του νερού. Επίσης, το χημικό αυτό συστατικό το συναντάμε σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% στα ανταλλακτικά φίλτρα των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Που εντοπίζεται επομένως το πρόβλημα; Στις ΗΠΑ η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και των Φαρμάκων (FDA), θεωρεί ασφαλή την ποσότητα του χημικού αυτού στοιχείου σε αναλογία 50 γραμμαρίων ανά κιλό, κάτι που στην Ευρώπη δεν θεωρείται αποδεκτό και ασφαλές.

Η εταιρεία που παράγει το «Fireball Cinnamon Whiskey» δήλωσε για την απόσυρση του προϊόντός της από τα ράφια καταστημάτων ευρωπαϊκών χωρών, ότι δυστυχώς παρτίδες του αλκοολούχου ποτού που επρόκειτο να αποσταλούν στη βόρεια Αμερική, ταξίδεψαν από λάθος στην Ευρώπη.

Η εταιρεία δήλωσε ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες θα επιστρέψουν στα ράφια των ευρωπαϊκών χωρών τα κατάλληλα μπουκάλια ουίσκι με την σωστή περιεκτικότητα σε προπυλενογλυκόλη, ενώ για τις παρτίδες που έχουν σταλεί στη βόρειο Αμερική δεν υπάρχει πρόβλημα ανάκλησης του προϊόντος.
Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα