Καμμένος: Δεν συναινώ στη χρήση του Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ

Μήνυμα ότι ως πολιτικός αρχηγός δεν πρόκειται να συναινέσει στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε πρόταση για την ονομασία
της ΠΓΔΜ έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για επίλυση του ονοματολογικού.

Υπενθύμισε πως το 1992 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», προϋπόθεση που θεωρητικά μπορεί να αρθεί μόνο σε νέα συνεδρίαση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου ‘Μακεδονία’ για την ονομασία των Σκοπίων», είπε ο κ. Καμμένος.

Η στάση Καμμένου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις διπλωματικές προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά για επίλυση του ονοματολογικού, καθώς περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές.

Ο κ. Κοτζιάς έχει μάλιστα πει ότι η διαπραγμάτευση για την ονομασία μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς έως το πρώτο εξάμηνο έως οκτάμηνο του 2018, ζητώντας από τα Σκόπια να επιταχύνουν τις επαφές ώστε να βρεθεί λύση πριν οι δύο χώρες μπουν στον εκλογικό κύκλο του 2019.

Ο ΥΠΕΞ έχει αποφύγει έως τώρα να αναφερθεί σε πιθανές ονομασίες που έχουν τεθεί επί τάπητος, έχει όμως διαμηνύσει πως η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση-πακέτο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του ζητήματος, όπως το είδος του ονόματος, το εύρος της χρήσης του και τα παράγωγά του.

Στα παράγωγά περιλαμβάνεται και η εμπορική αξιοποίηση της ονομασίας, δηλαδή πώς θα προσδιορίζονται τα προϊόντα που εξάγει η γειτονική χώρα.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα