Γλυκιά γεύση στο στόμα: Δείτε με ποιες παθήσεις συνδέεται

Όταν τρώμε ένα σοκολατάκι ή πίνουμε έναν χυμό φρούτων είναι λογικό να παραμένει
για κάποια ώρα μια γλυκιά επίγευση στο στόμα μας. Τι σημαίνει όμως αν αυτή η αίσθηση είναι μόνιμη κ δεν συνδέεται με τη διατροφή μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γλυκιά γεύση στο στόμα μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα λόγω διαβήτη. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική εξήγηση για το σύμπτωμα.

- Λοιμώξεις

Ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούνται απ βακτήρια συνδέονται με αλλαγές στη γεύση και συγκεκριμένα με τη γλυκιά ή «φρουτώδη» γεύση στο στόμα. Το σύμπτωμα εκδηλώνεται κυρίως σε λοιμώξεις που προσβάλλουν τους αεραγωγούς του σώματος, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο σάλιο. Στην περίπτωση αυτή, η γλυκιά γεύση υποχωρεί όταν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.

- Νευρολογικές παθήσεις

Η γλυκιά γεύση στο στόμα μπορεί επίσης να αποδοθεί σε βλάβες των νεύρων, όπως αυτές που προκαλούνται λόγω της επιληψίας ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σε περίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία εκδηλώνεται με κύριο σύμπτωμα την καούρα, η γεύση στο στόμα μπορεί να είναι είτε γλυκιά είτε μεταλλική. Αυτή η αλλοίωση στη γεύση οφείλεται στην ανοδική κίνηση οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο και/ή το πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας.

- Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών αλλά και στην πέψη, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η γεύση αλλά και η όσφρηση. Βέβαια, δεν αποκλείεται οι αλλαγές στη γεύση να οφείλονται στον διαβήτη (διαβήτης κύησης) ή στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και απλώς να είναι πιο έντονες λόγω της εγκυμοσύνης.

- Καρκίνος πνεύμονα

Μια λιγότερο πιθανή αιτία της γλυκιάς γεύσης στο στόμα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονται εντός του πνεύμονα ή στο αναπνευστικό σύστημα γενικότερα μεταβάλλουν τα επίπεδα των ορμονών κι έτσι επηρεάζουν την αίσθηση της γεύσης.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν παρουσιάζετε επίμονες αλλαγές στη γεύση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του συμπτώματος. Σε συνδυασμό με την εξέταση στο ιατρείο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει:

- αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει στον οργανισμό λοίμωξη, αλλά και για έλεγχο των ορμονών και του σακχάρου στο αίμα,

- αξονική ή μαγνητική, ώστε να αναζητηθούν ενδείξεις για καρκινικό όγκο,

- ενδοσκόπηση, ώστε να αναζητηθούν ενδείξεις διαταραχής του πεπτικού,

- εγκεφαλική απεικόνιση, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν νευρολογικές βλάβες.

Η θεραπεία που θα συστήσει ο γιατρός θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα των εξετάσεωνShare:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα