Αυτα ειναι τα συμπτώματα του διαβήτη στον άντρα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 420 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο
πάσχουν από διαβήτη, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, η νεφροπάθεια, αλλά και η τύφλωση.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια συστημική νόσος, δηλαδή επηρεάζει πολλαπλά συστήματα κ όργανα του σώματος.

Ορισμένα από τα συμπτώματα που προκαλεί ο διαβήτης εμφανίζονται αποκλειστικά στους άντρες και τα κυριότερα από αυτά μπορείτε να τα δείτε στο γράφημα που ακολουθεί.


1. Ζαλάδα: Οι διαταραχές του έσω ωτός, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τις συχνές ζαλάδες και τα προβλήματα ισορροπίας, είναι 70% συχνότερες στα άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη του 2009 στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine. Ο διαβήτης προκαλεί βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία κι έτσι επηρεάζεται η ροή αίματος στις δομές του έσω ωτός.

2. Αιμορραγία των ούλων: Οι παθήσεις των ούλων είναι ένα κοινό σύμπτωμα του διαβήτη στους άντρες. Ο κακός έλεγχος του σακχάρου λόγω του διαβήτη συνεπάγεται αύξηση των σακχάρων στη στοματική κοιλότητα, τα οποία αποτελούν «τροφή» για τα βακτήρια που ζουν εκεί και τα οποία προκαλούν τις παθήσεις των ούλων.

3. Πληγές/κοψίματα που αργούν να επουλωθούν: Στα άτομα με διαβήτη ακόμη και μικροτραυματισμοί του δέρματος –όπως για παράδειγμα αυτοί που συμβαίνουν κατά το ξύρισμα– επουλώνονται με πολύ αργό ρυθμό.

4. Αυξημένη όρεξη: Στον αρρύθμιστο διαβήτη τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παραμένουν μόνιμα υψηλά και δεν φτάνουν στα κύτταρα (λόγω έλλειψης ινσουλίνης ή αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη), επομένως ο οργανισμός δεν μπορεί να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Αυτή η έλλειψη ενέργειας είναι η αιτία της επίμονης πείνας και της λιγούρας.

5. Οίδημα στο άκρο του πέους: Στους άντρες με διαβήτη είναι εξαιρετικά συχνή η βαλανίτιδα, δηλαδή το πρήξιμο και το κοκκίνισμα στο άκρο του πέους. Η βαλανίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο ή έκκριση υγρών από το πέος.

6. Κακή διάθεση: Η ισορροπία των σακχάρων του αίματος είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν οι απότομες εναλλαγές στη διάθεση. Σύμφωνα με μελέτη του 2002 στην επιθεώρηση Diabetology & Metabolic Syndrome, οι διαταραχές της διάθεσης (ιδίως η κατάθλιψη) είναι συχνότερες στους άντρες με διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με υγιείς άντρες.

7. Μούδιασμα στα άκρα: Μια επιπλοκή του προχωρημένου διαβήτη είναι η λεγόμενη περιφερική διαβητική νευροπάθεια, δηλαδή βλάβη των νεύρων που εκδηλώνεται ως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα άκρα, κυρίως στα πόδια.

8. Σκούρες κηλίδες στο δέρμα: Οι κηλίδες εμφανίζονται κυρίως στον αυχένα, στη βουβωνική χώρα και κάτω από τις μασχάλες και είναι συνέπεια της αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη.

9. Επίμονη δίψα: Όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι υψηλά, τα νεφρά εργάζονται πιο εντατικά για να απορρίψουν τις περιττές ποσότητες. Έτσι, αυξάνεται η συχνότητα ούρησης (συχνουρία) και κατ’ επέκταση η επιθυμία για νερό (πολυδιψία).

10. Αλλοίωση της όρασης-«μυγάκια»: Ο αρρύθμιστος διαβήτης προκαλεί σοβαρές βλάβες στην όραση, ωστόσο αυτές διαπιστώνονται συνήθως σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα, συμβάλλοντας στη λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα