ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν προχωρούμε σε αξιολόγηση

Στην αποσαφήνιση πως το «επί της αρχής» πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί όταν
ικανοποιηθεί η απαίτηση του Ταμείου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου από την Ουάσιγκτον.

Ο Ράις ξεκαθάρισε πως η αποστολή που είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα αφορά στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και όχι του ΔΝΤ και πως το κλιμάκιο του Ταμείου δεν διενεργεί τη δική του αξιολόγηση, καθώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν είναι ακόμη ενεργό.

«Όπως θα θυμάστε το πρόγραμμα μας με την Ελλάδα έλαβε «επί της αρχής» έγκριση και για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να έχουμε ελάφρυνση του χρέους για να ξέρουμε ότι το πρόγραμμα είναι βιώσιμο. Εάν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα θα έχουμε αξιολόγηση», είπε σχετικά, προσθέτοντας πάντως πως το Ταμείο αποτιμά στο πλαίσιο της υφιστάμενης αποστολής την πρόοδο και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως εν πολλοίς το θέμα του χρέους θα εξαρτηθεί με το τι θα συμβεί με αυτή την αποστολή και πόσο γρήγορα θα πάει εν συνεχεία το ζήτημα του χρέους στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Θεωρούμε πως υπάρχει η δυνατότατα συμφωνίας για το χρέος και θεωρούμε πως μπορεί να έλθει γρήγορα», τόνισε ο κ. Ράις.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως στο μέτωπο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος από το 2015, αλλά ξεκαθάρισε πως οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί. «Πιστεύουμε πως θα πρέπει να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε σχετικά.

Ο Ράις αν και ρωτήθηκε επίμονα για το εάν ο σχηματισμός της γερμανικής κυβέρνησης καθυστερεί τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αποσυνέδεσε τα δύο γεγονότα λέγοντας πως «πως πάντα υπάρχουν εκλογές σε πολλές χώρες».

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, για το ότι ο ESM θα μπορούσε να αγοράσει υποχρεώσεις (liabilities) από άλλους δανειστές της Ελλάδος - όπως του ΔΝΤ- για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος, ο Ράις είπε πως «αυτό δεν είναι καινούργια ιδέα» και πως μπορεί να είναι ωφέλιμο εφόσον θα μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδος. «Θα συζητήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα το λάβει υπόψη όταν τεθεί το θέμα του χρέους», σημείωσε.






Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα