Ηχηρό μήνυμα προς τον Τραμπ: 128 χώρες ζητούν να ανακαλέσει την απόφαση για την Ιερουσαλήμ

128 χώρες καλούν τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο τους να ανακαλέσει την απόφαση του για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας
του Ισραήλ, καθώς και για μεταφορά εκεί της πρεσβείας των ΗΠΑ στην χώρα.

Για «μεγάλη νίκη» έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο που καταδικάζει την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ στα κράτη-μέλη του οργανισμού.

Υπέρ του σχεδίου ψήφισαν 128 χώρες, εννέα κατά ενώ 35 απείχαν της ψηφοφορίας.
Το κείμενο αναφέρει ότι όλες οι αποφάσεις για το status της Ιερουσαλήμ είναι άκυρες.
Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς καλωσόρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Ηνωμένα Έθνη. «Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη» είπε ο Nabil Abu Rdainah, και συμπλήρωσε:
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στα Ηνωμένα Έθνη και στα διεθνή φόρα για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατοχή να ιδρύσουμε Παλαιστινιακό Κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την ψηφοφορία του ΟΗΕ και ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση του στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ.

«Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και την ίδια ώρα αισθάνεται ικανοποίηση για τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Το Ισραήλ ευχαριστεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη σαφή θέση του υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια».

«Στην ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ, η διεθνής κοινότητα έδειξε ότι η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη και η κυριαρχία δεν πωλούνται» είπε μετά την ψηφοφορία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακολουθώντας στη «γραμμή» που χάραξε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν την ψηφοφορία, ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην «ξεπουλήσουν τη βούλησή τους για μια χούφτα δολάρια».
Χέιλι: Θα θυμόμαστε αυτή την ημέρα
Νέες απειλές κατά των χωρών που τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου εξαπέλυσε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, μιλώντας πριν την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη.

Η μάχη για την Ιερουσαλήμ στον ΟΗΕ
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική)συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε.

Με τη σειρά του, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.
«Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ» επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του κειμένου που αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Προειδοποιήσεις και απειλές από τις ΗΠΑ
Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη είχε προειδοποιήσει από την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «θα σημειώνουν» τις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ –κάτι που σημαίνει ότι θα εκφράσουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.
«Εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, μας ζητούν συνέχεια να κάνουμε περισσότερα και να δώσουμε περισσότερα – και στο παρελθόν το κάναμε. Έτσι, όταν λαμβάνουμε μια απόφαση, με τη βούληση του Αμερικανικού λαού, για το πού θα βρίσκεται η δική μας πρεσβεία, δεν περιμένουμε όσους έχουμε βοηθήσει να μας βάλουν στο στόχαστρο» έγραψε η Νίκι Χέιλι, στους προσωπικούς της λογαριασμούς στο Facebook και στο Twitter.




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα