Ο Τσίπρας έδωσε στον Πενς φάκελο με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Η γεωπολιτική διάσταση της οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο
με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, όπου εξετάστηκε η σταθερότητα της Ελλάδας και το μέλλον των επενδύσεων.



Ειδικότερα από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με Έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον Χάρη Λαλάκο κ τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη. Από την συνάντηση απουσίαζε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ενώ ο κ. Πενς πλαισιωνόταν από τους στενούς τους συνεργάτες και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Το Non Paper στον Αντιπρόεδρο

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε στον κ. Πενς και έναν non paper που αποδεικνύει την παραβατική αεροναυτική δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Ουάσινγκτον, το εν λόγω non paper περιλάμβανε «όλα τα στοιχεία των παραβιάσεων, υπερπτήσεων, και εμπλοκών από το 2013», ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος «έδειξε να το εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα επανέλαβε την πάγια θέση της ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή της προοπτική, ενώ από την αμερικανική πλευρά φάνηκε να « υπάρχει ανησυχία σε διάφορα επίπεδα (για την Τουρκία) και για τις εσωτερικές εξελίξεις και για τις γενικότερες επιλογές σε γεωπολιτικό επίπεδο».

Κινητικότητα για το Μακεδονικό

Έντονη κινητικότητα διαφάνηκε και στο Μακεδονικό, καθώς συζητήθηκε και το θέμα της ΠΓΔΜ ώστε να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο ξεκάθαρα επιθυμεί η αμερικανική πλευρά.

Οι κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν πως «οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να κάνει η πλευρά της ΠΓΔΜ τα αναγκαία βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσης του ονοματολογικού». Επιπλέον, υποστήριξαν πως δεν υπήρχαν εκπλήξεις και δεν ασκήθηκαν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά.

«Δεν είχαμε εκπλήξεις (για την ΠΓΔΜ). Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες αλλά είναι σαφές ότι το θεωρούν σημαντικό θέμα. Δεν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά».

Συγχαρητήρια για την Οικονομία

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές και στον δρόμο της ανάπτυξης δίνει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου του Αμερικανού αντιπρόεδρου. Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει πως ο κ. Πενς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις.

«Ο αντιπρόεδρος Mike Pence φιλοξένησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Οι ηγέτες τόνισαν τους ισχυρούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ο Αντιπρόεδρος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο».




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα