Βαρύ το φορτίο: Ζητούνται 15 δισ. ευρώ φόρων έως τον Δεκέμβρη!

Ένα βαρύ φορτίο καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά πληρωμές
14,959 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Η υστέρηση είναι δεδομένη, έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι υποχρεώσεις δεν τρέχουν. Το τελευταίο τρίμηνο, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας αλλά και έμμεσοι φόροι έχουν την τιμητική τους και όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η πιο βαριά φορολογία είναι η έμμεση.

Με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου και σε συνάρτηση με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννιάμηνο, έως το τέλος του έτους απαιτούνται πληρωμές 7,5 δισ. ευρώ έμμεσων φόρων (εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας), οι φόροι εισοδήματος στοιχίζουν στις τσέπες των φορολογούμενων 5,071 δισ. ευρώ, ενώ για φόρους περιουσίας ο προϋπολογισμός απαιτεί 1,437 δισ. ευρώ (μαζί με τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ Ιανουάριο και Φεβρουάριο).

Τα φορολογικά έσοδα μέχρι σήμερα παρουσιάζουν αξιοσημείωτη υστέρηση 951 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 33,284 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο στόχο στα 48,243 δισ. ευρώ.

Στο εννιάμηνο, χείρα βοηθείας έδωσαν οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών, με υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 164 εκατ. ευρώ, αλλά και οι έμμεσοι φόροι ΠΟΕ, με υπέρβαση 164 εκατ. ευρώ, ο ΦΠΑ λοιπών (πρόκειται για ΦΠΑ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων) και λοιπά φορολογικά έσοδα με υπέρβαση 250 εκατ. ευρώ.

Από συγκυριακούς παράγοντες επομένως και πιθανότατα μη επαναλαμβανόμενους, αντλήθηκαν επιπλέον έσοδα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνται ιδιαιτέρως από τους δανειστές. Το ίδιο ισχύει και για τους κωδικούς με σημαντική υστέρηση.

Ξεχωρίζουν 668 εκατ. ευρώ υστέρηση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (μαζί με νομικά πρόσωπα και ειδικές κατηγορίες, η υστέρηση ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ) όπως και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.




euro2day





Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα