Γερμανία: Για πρώτη φορά μετά τον Β' ΠΠ ακροδεξιοί στη Βουλή

Τρόμο προκαλούν, στην Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, τα αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που βάζουν στη Βουλή...

για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ακροδεξιό κόμμα.

Με τους νεοναζί του AfD να έχουν ήδη ξεκινήσεις τις απειλές, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναζητά συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση στην τέταρτη θητεία της.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, της κλείνει ήδη το μάτι προειδοποιώντας την για υποχωρήσεις. «Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας», της διαμήνυσε και έσπευσε να συμβουλεύσει το SPD να μην αποκλείει την συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ, δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα του και ότι θα δει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Eνώ, ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Έλμαρ Μπροκ δήλωσε πως είναι εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός με δύο φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Επεισόδια έξω από τα γραφεία του AfD στην Γερμανία. Κάτω οι Ναζί!

Διαφωνούν με τον συνασπισμό «Τζαμάικα» οι περισσότεροι Γερμανοί

Κι αυτά ενώ δημοσκόπηση μαρτυρά ότι οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν τον συνασπισμό "Τζαμάικα" μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό "Τζαμάικα".

Τα exti polls

Με βάση τα exit polls το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ, CDU, καταλαμβάνει 32,5%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD το 20 % ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD καταλαμβάνει 13,5%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέχουν 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll, το κόμμα της Μέρκελ παρουσιάζει απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το SPD εμφανίζει μείωση 5,5%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 8,8 ποσοστιαίων μονάδων, εμφανίζει το ακροδεξιό κόμα AfD.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιο τους τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Σουλτς σε Μέρκελ: Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των εκλογών

Μέρκελ: Ελπίζαμε σε καλύτερο αποτέλεσμα

Το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Άγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται καθαρά πρώτη δύναμη στις γερμανικές εκλογές, σύμφωνα με τα exit polls.

Ωστόσο, στις φετινές γερμανικές εκλογές, η Μέρκελ εμφανίστηκε αποδυναμωμένη. Έχασε σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με τις κάλπες του 2013, όταν είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη με 41,5%.

Οι πρώτες δηλώσεις της Μέρκελ

Στις πρώτες δηλώσεις της, μετά τα exit polls για τις γερμανικές εκλογές, η Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στις απώλειες και εξέφρασε τον προβληματισμό της για την είσοδο του ακροδεξιού AfD στη Βουλή.

«Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Ελπίζαμε σε καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι είχαμε μια δύσκολη περίοδο την προηγούμενη τετραετία. Έχουμε παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα. Έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και χωρίς εμάς δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση», είπε η Μέρκελ.

Και συνέχισε: «Για αυτό θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους που μας εμπιστεύθηκαν, όλους τους βοηθούς και την Νεολαία του κόμματος. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά.

Θέλω να προσθέσω ότι μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησης, είναι επιτυχία ότι παραμένουμε πρώτη δύναμη. Το πρόβλημα είναι ότι το Afd μπαίνει στη Βουλή. Θα πρέπει να γίνει μια βαθιά ανάλυση, για να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους».



Αποχωρεί από την ηγεσία του SPD ο Σουλτς μετά την ήττα

Βαριά ήττα των Σοδιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς δείχνουν τα πρώτα exit polls στη Γερμανία και μάλιστα ήδη ο μεγάλος αντίπαλος της Μέρκελ έχει αποφασίσει να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με το exit polls το SPD φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 20% ποσοστό που συνιστά τη χειρότερη επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας και ο επικεφαλής του κόμματος Μάρτιν Σουλτς θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών είχε έρθει νωρίτερα, δια μέσου εκπροσώπου του του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έκανε λόγο για βαριά ήττα του κόμματος που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνασπισμού και διαπραγματεύσεων. «Για εμάς τελειώνει εδώ ο μεγάλος συνασπισμός, παίρνουμε θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι μία σκληρή και πικρή ημέρα σήμερα. Δεν πετύχαμε το στόχο μας, μετά την ήττα μας. Χάσαμε σε ολόκληρη της Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά λόγω του μεγάλου εκλογικού αγώνα, θέλω να ευχαριστήσω, όλους όσους προσπάθησαν και ψήφισαν το SPD. Θα προσπαθήσουμε να αγωνιστούμε για τις αρχές και τις αξίας, την ανοχή και την αλληλεγγύη την επόμενη περίοδο. Απόψε τελειώνει ο μεγάλος συνασπισμός. Το SPD θα είναι στην αντιπολίτευση».



Ιστορικό ρεκόρ του ακροδεξιού κόμματος

Πλέον το ακροδεξιό κόμμα όπως σημειώνει η DW είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Και μάλιστα δεσμεύεται "να αλλάξει τη χώρα".

Το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους

«Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους», σύμφωνα με το ARD.

Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Απειλεί το εθνικιστικό κόμμα AfD: Θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ

Η πρώτη εντύπωση απατά: σχεδόν καλοντυμένος, ήπιος και χαμογελαστός εμφανίστηκε ο κορυφαίος υποψήφιος του ακοδεξιού κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ για δηλώσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το βράδυ της Κυριακής, εν μέσω πανηγυρισμών στο κομματικό στρατηγείο της "Εναλλακτικής Γερμανίας" (AfD). Aλλά αυτό που είχε να πει δεν ακούγεται συχνά στη μεταπολεμική Γερμανία, ούτε συνάδει με τα κοινοβουλευτικά ήθη της χώρας: "Θα κυνηγήσουμε την Άνγκελα Μέρκελ" προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Για να προσθέσει πάραυτα: "Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τον λαό μας". Όλα αυτά, αφού βεβαίως ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος για τον "ιδεαλισμό" τους.

Λίγο αργότερα ο εκ των επικεφαλής της AfD Γιοργκ Μόιτεν απέρριπτε τις αιτιάσεις περί "ακροδεξιού" και "εξτρεμιστικού" κόμματος. Σε δηλώσεις του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) υποστήριξε ότι το κόμμα του απλώς καλύπτει τον πολιτικό χώρο που κάλυπτε παλαιότερα το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ. "Περίπου έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι το έχουν αντιληφθεί αυτό και είναι προσβολή για όλους αυτούς τους ανθρώπους να θεωρούνται ακραίοι" διαμαρτύρεται ο Μόιτεν. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια εξαγγέλει μία "ηχηρή αντιπολίτευση" στο γερμανικό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Γι αυτό έχουμε εκλεγεί άλλωστε". Κατά τον Μόιτεν η AfD "κέρδισε τις εκλογές", καθώς έχει τριπλασιάσει την εκλογική της δύναμη μέσα σε 4 χρόνια. Στους επόμενους στόχους του κόμματος είναι και η "σύσταση εξεταστικής επιτροπής" για την Άνγκελα Μέρκελ, είπε ο Μόιτεν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ARD το 49% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι "η AfD αντελήφθη, καλύτερα απο άλλα κόμματα, ότι πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν αισθάνονται ασφαλείς", ενώ ένα 37% θεωρεί θετική την προεκλογική εξαγγελία του κόμματος ότι "θα περιορίσει τη δράση του Ισλάμ". Σε συνάρτηση με όλα αυτά έχει ενδιαφέρον η άμεση αντίδραση ηγετικών στελεχών του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) μετά την εκλογική πανωλεθρία ότι περνούν στην αντιπολίτευση και δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Εάν συνέβαινε αυτό, η AfD θα ανελάμβανε ρολο αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα γερμανική Βουλή.



Έντονη ανησυχία από την άνοδο των ακροδεξιών

Το ακροδεξιό κόμμα στοίχειωσε τις γερμανικές κάλπες. Τα ποσοστά του παρουσίασαν σε χρόνο ρεκόρ μεγάλη αύξηση, υιοθετώντας ακραία ρητορική κυρίως στο προσφυγικό θέμα

Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, καταρχάς όλα τα κόμματα αποκλείουν τη συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Έτσι, δια της εις άτοπον απαγωγής μένουν τα υπόλοιπα. Ποιοί είναι οι κυβερνητικοί συνασπισμοί που μπορεί να προκύψουν και ποιά πολιτική θα ακολουθήσουν απέναντι στην Ελλάδα;

Πολυσυζητημένος είναι ο λεγόμενος συνδυασμός Τζαμάικα (από τα χρώματα της σημαίας της, το μαύρο, το πράσινο και το κίτρινο τα οποία αντιστοιχούν στο CDU, τους Πράσινους και το FDP). Τέτοιος συνασπισμός δεν έχει υπάρξει σε ομοσπονδιακό επίπεδο και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα συνδυαστούν οι απόψεις τους για την Ελλάδα. Και τούτο διότι οι μεν Φιλελεύθεροι είναι υπέρ της σκληρής στάσης που φτάνει μέχρι τις συμβουλές να βγει από την ευρωζώνη για το καλό της, οι δε Χριστιανοδημοκράτες δεν συζητούν πλέον το θέμα καθόλου όπως φυσικά και οι Πράσινοι.

Η πίεση πάντως ενός -ενδεχομένως- ισxυρού AfD, έστω και από την αντιπολίτευση, ίσως να έχει καταλυτική σημασία ως προς την στάση που θα τηρήσουν οι συντηρητικοί κυβερνητικοί εταίροι στο θέμα της Ελλάδας, αφού θα πιέζουν από δεξιά την κ. Μέρκελ, το κόμμα της οποίας θα φοβάται διαρροές προς το AfD.

«Ανοιχτή η δεξιά πτέρυγα»

Αναφερόμενος στο ρεκόρ του νεοναζιστικού κόμματος, ο Χορστ Ζέχοφερ -επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU)- του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία, δήλωσε ότι το κόμμα του είδε τα ποσοστά του να μειώνονται επειδή άφησε «ανοικτή τη δεξιά του πτέρυγα».

Τι δείχνει το exit poll της γερμανικής τηλεόρασης:

CDU-CSU (Χριστιανοδημοκράτες -Χριστιανοκοινωνιστές): 32,5%

SPD (Σοσιαλιστές): 20%

AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία): 13,5%

FDP (Φιλελεύθεροι): 10,5%

Die Linke (Αριστερά): 9%

Grune (Πράσινοι): 8,5%





"Γρίφος" η κυβέρνηση συνασπισμού


"Γρίφος" η κυβέρνηση συνασπισμού

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε ο Σβέζιχ. Δεν τα καταφέραμε, δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς,

Οι έδρες

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.

Τα σενάρια

Αν αποκλειστεί ο μεγάλος συνασπισμός μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του SPD, απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων.

Μεγάλες διαρροές απο το CDU στο AfD

Όπως μεταδίδει η DW περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν το ακροδεξιό AfD.

Τι θα συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα επιβάλλει τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας. Αυτό δημιουργεί «πονοκέφαλο» στα κομματικά επιτελεία, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Κατά τους ειδικούς, η είσοδος του Φιλελεύθερου FDP και του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» στην Μπούντεσταγκ θα μειώσει καταρχάς τις έδρες, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που ήδη βρίσκονται στη Βουλή. Ο λόγος για την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), αλλά ενδεχομένως και για τα μικρότερα. Δηλαδή, τους Πράσινους (Die Gruenen) και την Αριστερά (Die Linke). Φυσικά οι πιθανοί εφικτοί συνδυασμοί των ενδιαφερομένων δυναμένων να συμμετάσχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αναλυθεί δεόντως στο παρασκήνιο από τα κομματικά επιτελεία.

Καταρχάς, όλα τα κόμματα αποκλείουν την συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. ‘Ετσι, δια της εις άτοπον απαγωγής μένουν τα υπόλοιπα.







Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα